Géza
-11 °C
-4 °C

Rövid ujjú inggel az energiatakarékosságért

MTI
2005.05.02. 06:34

A japán kormánytisztviselőknek idén nyáron engedélyezik, hogy levegyék szertartásos zakójukat és nyakkendőjüket, és akár rövid ujjú ingben is bejárhassanak hivatalukba. Az intézkedés, amelyet egy kötetlen kormányülésen hagytak jóvá a Jomiuri Simbun című lap jelentése szerint, nem csupán a hivatalnokok jobb közérzetét szolgálja, hanem az energiatakarékosságot is.

A júniustól augusztus végéig tartó új öltözködési szabadság többek között azt szolgálja majd, hogy csökkenthessék a hivatalok légkondicionálását - igaz, külföldi méltóságok fogadásánál ismét visszaáll a régi, protokolláris rend. A nyári hőség könnyebb elviselését célzó intézkedésekkel a cél a légkör felmelegedésének csökkentése, az üvegházhatást kiváltó szén-dioxid-kibocsátás visszafogása, a februárban életbe lépett kiotói jegyzőkönyv előírásainak megfelelően.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a lelkiismeretes japán tisztviselő zakóban, nyakkendőben izzadt a nyári hónapokban munkahelyén, zsebkendőjével törölgette homlokáról a verejtéket, és csodálkozva gondolt amerikai kollégáira, akik képesek pólóban üldögélni íróasztaluknál.