Kisebb rendellenesség a paksi 1-es blokkban

MTI
2005.05.06. 19:38
Kisebb rendellenesség mutatkozott a Paksi Atomerőmű Rt. 1-es blokkjánál a blokk lehűtése folyamán, amikor a tervezett karbantartásra 2005. április 9-én leállították - közölte a PA Rt. pénteken. Az esemény részletes kivizsgálása során pénteken a szakemberek megállapították, hogy két berendezés közötti vízhőmérséklet-különbség meghaladta a Műszaki Üzemeltetési Szabályzatban előírt értéket.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és az atomerőmű szakemberei elemezték az adatokat, ezt követően - a biztonságra gyakorolt csekély hatását is figyelembe véve - az eseményt a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála (INES) alapján a legenyhébb, egyes fokozatú rendellenességnek minősítették. Az 1-es blokk karbantartása a héten sikeresen befejeződött. A blokk a jövő héttől ismét névleges teljesítményen vesz részt a magyar villamosenergia-termelésben - közölte a társaság.

A paksi atomerőmű blokkjainak éves tervezett karbantartása az előzetes ütemtervnek megfelelően folytatódik. Ennek megfelelően az erőmű 4-es blokkját - a Magyar Villamos Művek Rt.-vel és a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt.-vel egyeztetve - szombaton leállítják. Az újraindításra várhatóan június első felében kerül sor - ismerteti a PA Rt. közleménye.