Nemzetközi összefogás a bánsági 'tenger' kiszivattyúzásáért

Népszabadság
2005.05.10. 06:31
Magyar, olasz és román összefogással próbálják meg a Bánság romániai részén történt gátszakadások nyomán keletkezett, két Balatonra való vizet visszavezetni a folyókba - adta hírül a Népszabadság kolozsvári tudósítója. Hétfőn megkezdődött a Magyarországról a helyszínre érkezett szivattyúk elhelyezése, s Olaszország azt ígérte, hogy szintén küld néhány nagy kapacitású szivattyút Romániába.

Eközben a román hatóságok rájöttek, hogy Romániának is vannak hasonló berendezései, de a közigazgatási fejetlenség miatt nem tudták megállapítani, hogy ezek hol vannak - közölte tegnap Temesváron Gheorghe Seculici miniszterelnök-helyettes, aki hevesen bírálta a román hatóságok tehetetlenségét.

A térségben az állattetemek és más okok miatt járványveszély forog fent, ezért a hatóságok Jánosföldét vesztegzár alá helyezték. A hatóságok elsősorban a maláriától tartanak, s bár a betegséget ebben a térségben már ötven évvel ezelőtt kiirtották, a várható szúnyoginvázió szolgálhat meglepetéssel. A vízzel borított területek szúnyogtalanításához mintegy 4500 tonna irtószerre lenne szükség, erre azonban nincs pénz.

Az utóbbi száz év legsúlyosabb bánsági áradásának az eddigi összesítések alapján igen szomorú a mérlege. A víz lerombolt 653 lakóházat, további 3700-at pedig súlyosan megrongált, 115 ezer hektáron pedig elpusztította a termést. Az árvizet az elhanyagolt romániai gátak átszakadása és a szerbiai részen elmulasztott mederkotrás okozta.