Új eljárás a kecskeméti kerozin-ügyben

MTI
2005.05.19. 14:09

A Szegedi Ítélőtábla megalapozatlannak és érdemi felülvizsgálatra alkalmatlannak találta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéleteét egy kecskeméti adócsalás ügyében, ezért azt csütörtökön hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását rendelte el.

Az első fokú ítélet szerint egy kecskeméti cég nevén 1995 és 1998 között tíz légi jármű szerepelt és ez idő alatt több mint 15 millió liter repülőgép üzemanyagot vásárolt; ebből a cég alig egymilliót tudott felhasználni. A többi üzemanyagot a társaság ismeretlen célra fordította; az évek során a vállalkozásnak több mint 1,3 milliárd forint adóhiánya keletkezett.

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a vádlottak a cég irányítóiként tisztában voltak azzal, hogy az Áfa-mentesen beszerzett üzemanyag jó részét a cég az adómentességet meghatározott feltételektől eltérően használta fel, és így adófizetési kötelezettség keletkezett. Ennek ellenére az adóbevallásokat úgy nyújtották be, mintha az üzemanyag felhasználása a mentesítési feltételek szerint történt volna.

Az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság a tulajdonost több rendbeli adócsalásért hét év börtönbüntetéssel, a vállalkozás ügyvezetőjét négy év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta. Az első rendű vádlottat most szabadlábra helyezték, de lakhelyét nem hagyhatja el.