Számlagyárosokat ítélt el a bíróság Pécsett

MTI
2005.05.27. 18:55
A Pécsi Városi Bíróság pénteken nem jogerősen, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás, adócsalás és más bűncselekmények miatt elítélte azon "számlagyári" ügy több vádlottját, akik több százmillió forinttal károsították meg az államot.

Az első fokú bíróság a per harminc vádlottjából ötöt 2-től 5 év 6 hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújtott, hetet felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, további hét érintettet pénzbírság megfizetésére kötelezett. Két személyt próbára bocsátott, nyolcat felmentett, egy vádlott pedig a közelmúltban elhunyt. A pécsi vállalkozók 1996-ban azért hoztak létre cégeket, hogy azok számlákkal kereskedjenek. Az eladók a számlán szereplő összegek 5-10 százalékát kérték jutalékként.

A "számlagyárosok" 2000-ben buktak le, ügyük 2003-ban került a bíróság elé. Érdekesség, hogy az elítéltek között van Vagyon Tibor, akit hasonló bűncselekmények miatt az úgynevezett Synergon-perben tavaly júniusban, jogerősen 5 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtottak. A vádlottak fellebbeztek, ezért az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.