Ágnes
-1 °C
2 °C

Sugárzó víz szivárog a temelíni atomerőműből

MTI
2005.05.28. 18:27

Mintegy háromezer liter radioaktív víz szivárgott ki a dél-csehországi temelíni atomerőmű második reaktorblokkjából - közölte Milan Nebesár, az atomerőmű szóvivője szombaton.

A szóvivő elmondta, hogy a kiszivárgott víz nem okozott környezeti szennyeződést, és nem jelent veszélyt az erőmű alkalmazottjaira sem. A radioaktív víz még pénteken szivárgott ki a második blokkból, amely rutinellenőrzés és fűtőanyagcsere miatt jelenleg nem üzemel. A reaktor hűtéséhez használt vizet külön csatornahálózat segítségével egy tartályban fogták fel.

Az erőmű második blokkját a tervek szerint június 20. körül indítanák újra, ám a vízszivárgás miatt ez az időpont későbbre tolódhat. Az atomerőmű első reaktora jelenleg teljes kapacitással működik.

A temelíni atomerőmű az osztrák határtól mintegy 60 kilométerre északra fekszik. Ausztria és Csehország között rendszeresek a viták az erőmű miatt, ugyanis osztrák környezetvédők a létesítmény bezárását követelik, a cseh hatóságok viszont biztonságosnak tartják az erőművet.