Trópusi vihar maradt csak az Arlene

MTI
2005.06.12. 19:08
Elérte vasárnap az amerikai partokat Floridánál az Arlene trópusi vihar, a hurrikán-szezon előfutára.

Az idei első, névvel felruházott trópusi vihar a félelmek ellenére nem erősödött hurrikánná. Óránkénti száz kilométeres erősségű, öt-hat méteres hullámokat kavaró szelekkel, szakadó esőt hozva érkezett meg a Mexikói-öböl felől a szárazföldre Nyugat-Floridában. Az Arlene csaknem ugyanott ért partot, ahol tavaly szeptemberben az Iván hurrikán, amely tomboló, a mostaninál kétszer erősebb szelekkel csapott le Floridára, és 29 személy halálát okozta.

A hét végén 11 ezer háztartás vagy iroda maradt áram nélkül a Mexikói-öböl mentén, ahol elővigyázatosságból számos hidat lezártak a forgalom elöl. A gyengülő Arlene, illetve maradványa a Mississippi völgyében halad majd tovább. Az amerikai partvidéken feloldották a hurrikánra vagy trópusi viharra figyelmeztető jelzéseket. Az Arlene azonban feltehetően csak kóstoló volt, mivel az idei évre heves hurrikánszezont jósoltak a meteorológusok.

Az Egyesült Államok délkeleti partvidékén tavaly négy hurrikán söpört végig néhány hét alatt, és Florida államban végezték a legnagyobb pusztítást.