Álrendőröket fogtak Debrecenben

MTI
2005.06.20. 22:37

Magukat hivatalos személyeknek, rendőröknek, illetve vámosoknak kiadó bűncselekmény-elkövetőket fogtak el a rendőrök, s helyezett előzetes letartóztatásba bíróság Debrecenben - közölte Lelesz György rendőr alezredes, debreceni városi rendőrkapitány hétfőn sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint az elmúlt egy hónapban a kapitányság illetékességi területén hat alkalommal követtek el ismeretlenek bűncselekményeket oly módon, hogy magukat hivatalos személyeknek kiadva megjelentek lakásokban és színlelt házkutatást tartottak.

"Leggyakrabban azzal az indokkal, hogy a lakás tulajdonosa ellen lakossági bejelentés érkezett, miszerint csempészett cigarettát árul" - mondta az alezredes. Lelesz György elmondta azt is, hogy a sértettektől főleg mobiltelefonokat, készpénzt és cigarettát "foglaltak le", illetve tulajdonítottak el.

A rendőrség az egyik cselekmény helyszínének közelében június 9-én két elkövetőt elfogott, majd még aznap délután további gyanúsítottakat is kihallgattak, több társuk felkutatása pedig folyamatban van. Az elkövetőket lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, s a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket.

"Az elkövetőktől egy hamis rendőr igazolványt, szám nélküli rendőrségi jelvényt, több "házkutatási határozat" feliratú iratot, illetve számos közbiztonságra különösen veszélyes eszközt, tőröket, késeket foglaltak le - közölte Debrecen rendőrkapitánya.