Drogmáglya Rangunban

MTI
2005.06.27. 06:10
328 millió dollár - mintegy 66 milliárd forint - értékű ópiumot, heroint, marihuanát és szintetikus kábítószert égettek el vasárnap Rangunban, Mianmar (a korábbi Burma) fővárosában a hatóságok, bizonyítandó eltökéltségüket a drogellenes küzdelemben.

Mianmar a világ második legnagyobb ópiumtermelője. A máglyagyújtásra a kábítószer elleni harc múzeumában került sor, az állam vezetőinek, a diplomáciai testület és az ENSZ illetékeseinek jelenlétében.

Az országban eddig 19 alkalommal rendeztek kábítószerégetést, ennek ellenére gyakori a vád, hogy a katonai vezetés haszonélvezője, vagy éppen szervezője a drogkereskedelemnek.

A mianmari hatóságok azt hangoztatják, hogy ezeken a szertartásokon eddig összesen 14,6 milliárd dollár értékű drog ment füstbe.

A vasárnapi égetésen elhangzott az a bejelentés, hogy míg 2002-ben még 828 tonna ópiumot állítottak elő az ázsiai országban, tavaly már csak 370 tonnát. A máktermesztés teljes megszüntetését 2014-re irányozták elő - a máknövényből vonják ki az ópiumot.

A máktermesztés azonban mindmáig 1,2 millió embernek biztosít megélhetést, főleg a Kínával és Laosszal határos úgynevezett aranyháromszögben.