Tetves gyerekeket találtak egy érdi táborban

MTI
2005.07.13. 12:54

Tetvet találtak több gyermek fején egy érdi napközis táborban, ezért a nyár hátralévő részében az összes, a táborba érkező kisgyermeket megvizsgálják a védőnők - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Pest megyei Intézete az MTI-vel szerdán.

Az ÁNTSZ érdi városi intézete a fertőzött gyerekeket és családjukat fertőtlenítette - tartalmazza az intézet MTI-hez eljuttatott közleménye. Az intézet tájékoztatása szerint a fejtetű betegséget nem terjeszt, de közvetlen érintkezés útján terjed, akár úgy, hogy a gyerekek feje játék közben egymáshoz ér, vagy úgy, hogy közös fésűt használnak.

A betegségre a viszketés, a vakaródzás hívja fel legjobban a figyelmet, a bőr kisebesedhet, és bőrgyulladás alakulhat ki, védekezni ellene a gyógyszertárakban kapható irtószerekkel lehet - áll az ÁNTSZ közleményében. Az intézet emlékeztet, jogszabály írja elő, hogy a bentlakásos táborokban való üdülés megkezdése előtt házi gyermekorvosnak vagy iskolaorvosnak kell igazolnia: a gyereket az egészségi állapota alkalmassá teszi arra, hogy közösségbe menjen.