Valér
2 °C
8 °C

Turisták tömegei menekülnek Mexikóból

MTI/AFP
2005.07.17. 09:06

Üdülővendégek ezrei hagyták el szombaton a Karib-tengeri partokat Mexikóban az Emily hurrikán fenyegetése miatt. A trópusi viharok mérésére használt ötfokú skála szerinti 4-es erősségű szélvihar várhatóan vasárnap éri el a világ egyik legnépszerűbb üdülőhelyét, a Yucatán-félszigetet. A kormány által kihirdetett hurrikánriadó után a turistákat kitelepítették a szigetekről, a külföldiek nyaralásukat megszakítva hazautaztak. Felix González, Quintana Roo szövetségi állam kormányzója elmondta, hogy a náluk üdülő 130 ezer turistából harmincezren szombaton már elutaztak és várhatóan további negyvenezer távozik vasárnap.

A helyiek megrohanták a bevásárlóközpontokat, miután a rádióban elhangzott a figyelmeztetés: tároljanak elegendő vizet és konzervált élelmiszert. A töltőállomásokon hosszú sorok kígyóztak benzinért, az autósok ugyanis attól tartanak, hogy fennakadások lesznek az ellátásban. A Pemex állami kőolajipari vállalat bejelentette, hogy 63 kútnál felfüggesztették a kitermelést a Mexikói-öböl déli részében, és tizenötezer munkást kimenekítettek a tengeri olajkutakról.

Jamaicában az Emily tombolásának idejére bezárták a kingstoni és a Montego Bay-i repülőteret. A miami hurrikánkutató központ szerint a szigetország közelében elhaladó trópusi vihar következtében árvíz és földcsuszamlások alakulhatnak ki. A múlt héten a Dennis nevű hurrikán egy emberéletet követelt Jamaicában.