Egyszeres gyilkossági vád Zentai ellen

MTI
2005.07.19. 21:52
Az Ausztráliában élő, háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatását kizárólag Balázs Péter 18 éves magyar zsidó fiatalember meggyilkolásában való részvétele miatt kéri Magyarország az ausztrál hatóságoktól - írta szerdai számában a The Australian című napilap. A lap úgy tudja, hogy a magyar kiadatási kérelem csupán erre az egy bűntettre vonatkozik, és nem szól azokról a háborús bűnökről, amelyek az eredeti, a magyar népbíróság által 1948-ban kiadott körözésben szerepeltek.

Ez utóbbiban nemcsak Balázs meggyilkolásában való részvétellel vádolják Zentait, hanem azzal is, hogy 1944. október 15-e, a nyilaskeresztes hatalomátvétel után, a 101. transzporthadosztály tiszthelyetteseként több ízben önként részt vett zsidók összegyűjtésében és bántalmazásában. Amennyiben kiadják Magyarországnak, csak az első bűntett miatt emelhetnek vádat ellene - írja a The Australian.

Charles Zentai kedden jelent meg egy perthi bíróság előtt a kiadatás ügyében. A következő meghallgatást szeptemberre tervezik, addig meghosszabbították Zentai óvadékát is.