Erdőtüzek miatt 1500 embert kellett evakuálni Spanyolországban

MTI
2005.07.22. 06:42
Másfélezer embert kellett kimenekíteni otthonából csütörtökön az újabb tűzvészek miatt a nyugat-spanyolországi Cáceres és az északkeleti Barcelona közelében - közölték a helyi hatóságok.

A Cáceres közelében található Navalvillar de Ibor településről közel ezer lakost kellett evakuálni az esti órákban a közelben pusztító tűzvész miatt, amely mintegy 1000 hektárt emésztett el - közölte Francisco Javier López Iniesta regionális területfejlesztési illetékes. A tűz öt vonalon tombolt, amelyből hármat az esti órákra sikerült a tűzoltóknak megfékezni.

Barcelona tartományban Castellvi de Rosanes falu 470 lakosát telepítették ki a közelben tomboló erdőtűz miatt. A tüzet este tizenegy óra tájban sikerült megfékezni, és a lakosok visszatérhettek házaikba.

Vasárnap a közép-spanyolországi Guadalajara térségében tizenegy önkéntes tűzoltó halt meg a lángokkal folytatott küzdelemben, amelyek több mint 12 ezer hektárnyi fenyőerdőt pusztítottak el.

Spanyolországban 1946 óta a legsúlyosabb aszály tombol. A Greenpeace környezetvédő mozgalom spanyolországi szervezete szerint az idei esztendő tíz éve a legsúlyosabb a tűzesetek tekintetében. Hivatalos adatok szerint az év eleje óta több mint 50 ezer hektár lett a lángok martaléka az országban.