Nagyvenhét felelőst hallgattak ki a spanyolországi erdőtüzek miatt

MTI/AFP
2005.07.30. 15:49

Csak júniusban 698 erdőtűzesetet jegyeztek fel Spanyolországban, és a hatóságok 47 olyan embert hallgattak ki, aki feltehetően felelős volt a katasztrófákért, közölte szombaton a spanyol csendőrség.

A csendőrségnek 394 erdőtűz okát sikerült azonosítania: ezekből 157 magától lobbant fel, 91-et balesetek okoztak, száz gondatlanságból keletkezett, míg 46 szándékos gyújtogatás eredménye volt.

A tüzekért felelősnek mondható 47 előállított személy között piromániások (beteges gyújtogatási szenvedélyüket kiélő emberek) éppúgy voltak, mint olyanok, akik bosszúvágyból követték el tettüket, vagy akár egy vadászterület feletti vita miatt kívántak elégtételt venni.

Spanyolország idén a legaszályosabb nyarát éli át 1946 óta. Az év eleje óta több mint 60 ezer hektár erdő vált a lángok martalékává, és a nyár eleje óta pusztító erdőtüzek legsúlyosabbikában, a közép-spanyolországi Guadalajara térségében 11 önkéntes tűzoltó vesztette életét július 17-én. A tragédia után a spanyol kormány drasztikus cselekvési tervet fogadott el, megtiltva még a dohányzást is a szárazság miatt veszélyeztetett térségekben.