Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fidesz: súlyosan szennyeződött Esztergom vízkészlete

MTI
2005.08.06. 15:46
Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője azonnali beavatkozást sürget az esztergomi Kenyérmezei patakot ért legutóbbi szennyeződés miatt, és a Legfőbb Ügyészhez fordul. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) péntek esti közlése szerint a patakban nem mutatható ki környezetszennyezés.

Illés Zoltán elmondta: a kenyérmezei patakot ért július eleji szennyezés következtében, július 28-án a Bálint Analitika nevű akkreditált és nemzetközileg regisztrált laboratórium dolgozói mintát vettek abból a csőhálózatból, amely az esővizet vezeti el a dorogi hulladékégető területéről. Az eredmények szerint a csövekben talált iszapban és a csövek faláról leszedett mintákban rákkeltő és magzatkárosító anyagokat, dioxinokat és PCB vegyületeket találtak, mégpedig magasan a határérték felett. Tájékoztatása szerint a PCB vegyületek aránya 400-szor, dioxionoké pedig 100-szor haladja meg a határértéket.

A KVM pénteken közölte, hogy az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (EDUKTVF) szemlét tartott, de szennyezésre utaló nyomot nem talált. A megyei ÁNTSZ képviselője ugyancsak nem állapított meg a vízbázist veszélyeztetető szennyezést.