Fidesz: súlyosan szennyeződött Esztergom vízkészlete

MTI
2005.08.06. 15:46
Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője azonnali beavatkozást sürget az esztergomi Kenyérmezei patakot ért legutóbbi szennyeződés miatt, és a Legfőbb Ügyészhez fordul. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) péntek esti közlése szerint a patakban nem mutatható ki környezetszennyezés.

Illés Zoltán elmondta: a kenyérmezei patakot ért július eleji szennyezés következtében, július 28-án a Bálint Analitika nevű akkreditált és nemzetközileg regisztrált laboratórium dolgozói mintát vettek abból a csőhálózatból, amely az esővizet vezeti el a dorogi hulladékégető területéről. Az eredmények szerint a csövekben talált iszapban és a csövek faláról leszedett mintákban rákkeltő és magzatkárosító anyagokat, dioxinokat és PCB vegyületeket találtak, mégpedig magasan a határérték felett. Tájékoztatása szerint a PCB vegyületek aránya 400-szor, dioxionoké pedig 100-szor haladja meg a határértéket.

A KVM pénteken közölte, hogy az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (EDUKTVF) szemlét tartott, de szennyezésre utaló nyomot nem talált. A megyei ÁNTSZ képviselője ugyancsak nem állapított meg a vízbázist veszélyeztetető szennyezést.