Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A metró talajvizével hűtik az úttestet Tokióban

MTI
2005.08.12. 12:59

Tokióban a metróalagutakban összegyűlt talajvízzel hűtik az úttesteket. Egy 350 méteres kísérleti útszakaszon jelentős mértékben sikerült lehűteni az útburkolat hőmérsékletét. Tokióban az elmúlt 100 év alatt három fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami lényegesen meghaladja a globális felmelegedés mértékét. A város ezért miden megoldást megfontol, amivel enyhíteni lehet a nyári rekkenő hőséget a lakosok számára.

Az útfelület hűtésére azt a metróalagutakba beszivárgó talajvizet használják fel amit egyébként is ki kellene szivattyúzni. A vizet a járdaszegély felől az útburkolatra permetezik amit az elpárolgó víz akár tíz fokkal is lehűt. Melegebb napokon az útburkolat hőmérséklete akár a hatvan fokot is elérheti. A levegő hőmérséklete az út felett pedig egy fokkal csökken.