Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenkét éves fiú okozta a berlini háztüzet

MTI
2005.08.16. 14:53

Egy tizenkét éves lengyel fiú okozta jó egy héttel ezelőtt Berlin Moabit kerületében azt az éjszakai háztüzet, amelyben kilenc ember lelte halálát - jelentették be kedden Berlinben egy sajtóértekezleten. A fiú papírdarabokat égetett folyosón leállított gyerekkocsik mellett, s a lángok belekaptak a kocsikba is. A fiú testvérével együtt próbálta eloltani az egyre terebélyesedő tüzet, majd amikor ez nem sikerült, az édesanyjukhoz szaladtak, aki kihívta a tűzoltóságot.

A tűzben nyolcan még aznap éjjel életüket vesztették, a kilencedik megégett később halt bele sérüléseibe. Az áldozatok Lengyelországból, Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából származtak. A tűzoltók a halálos áldozatok nagy számát először azzal magyarázták, hogy a házban lakó külföldiek nem értették meg a tűzoltók német nyelvű utasításait. Az életben maradottak az elmarasztalást visszautasították. Ők arra panaszkodtak, hogy a tűzoltók késve érkeztek ki, s kevés instrukciót adtak.

Az áldozatok a füsttel és tűzzel borított falépcsőkön próbáltak kimenekülni a szabadba. A nyomozók már kezdetben is a tizenkét éves fiúra gyanakodtak, de mind ő, mind az édesanyja azt vallotta, hogy aludtak, amikor lángra lobbant a ház.