Szilvia
5 °C
16 °C

Újabb trópusi viharok keltek életre

Objektív Hírügynökség
2005.08.21. 10:10
A JTWC tájékoztatása szerint három új trópusi vihar keletkezett a világtengereken. A már nevet is kapott Mawar és Hilary augusztus 19-én, a 12W jelű vihar pedig augusztus 20-án kelt életre - tudatta az Objektív Hírügynökséggel az RSOE. A Mawar trópusi vihar a ma reggeli adatok szerint elérte a tájfun I-es besorolást, Jelenleg 9 km/h-s sebességgel halad észak-nyugati irányba. A vihar jelenlegi külső szélsebessége 148 km/h, a maximális mérhető széllökések ereje eléri a 185 km/h-t. A hullámok magassága jelenleg 10 m. A TSRC tájékoztatása szerint a Mawar tájfun Iwo Jima mellett délen, nagy távolságra elhaladva 72 órán belül eléri japán délkeleti részét Osaka térségében. Ekkor a vihar erőssége az előrejelzések szerint III-as besorolású lesz.

A 12W trópusi vihar párhozamosan halad a Mawar tájfunnal. A JTWC előrejelzése szerint 24 - 36 órán belül elhalad Iwo Jima északi része mellett, majd folytatja útját Japán felé. Feltehetőleg az ázsiai szigetországot a 12W útvonala nem fogja érinteni. Jelenleg 12 km/h-s sebességgel észak-nyugat felé halad a viharrendszer, a külső szélsebessége 74 km/h, a maximális széllökések elérik a 92 km/h-t. A viharrendszer 5 méter magas hullámokat generál.

A Hilary trópusi vihar augusztus 19.-én kelt életre a Csendes óceán keleti részén, Közép-Amerika szomszédságában. A ma reggeli adatok szerint a trópusi vihar besorolása a Saffir-Simpson skála szerint hurrikán I-es. Jelenleg 25 km/h-s sebességgel halad északnyugati irányba, a külső szélsebessége 120 km/h, a viharban mért maximális széllökés eléri a 148 km/h. A hullámok magassága 5 m. A TSRC tájékoztatása szerint a vihar útvonala lakott területet nem érint, bár 93 órán belül eléri a Kaliforniai félsziget oldalát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?