Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A portugál elnök egységre szólított az erdőtüzek ellen

MTI
2005.08.22. 00:47

Egységre szólította fel az ország lakosságát a pusztító erdőtüzek elleni harcban Jorge Sampaio portugál elnök vasárnap. Esti nyilatkozatában az államfő hangsúlyozta a szolidaritás és az összefogás szükségességét. Felhívással fordult a különböző vállalatok vezetőihez: engedélyezzék a szabadságot azoknak az alkalmazottaknak, akik önkéntesként segítik a tűzoltók munkáját, hogy részt vehessenek az oltási munkálatokban.

#alt#
Erdőtüzet oltanak Soutóban (Fotó: EPA)

Hétfőre virradó éjjel szerte az országban még mintegy hatvan helyen égett az erdő, közölték a hatóságok. A lángok több helyütt már a környező településeket fenyegették.

A lisszaboni kormány korábban az Európai Unió segítségét kérte az erdőtüzek oltásához. Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország repülőgépeket ígért Portugáliának az oltás segítéséhez.

Lisszaboni sajtóértesülések szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke biztosította az országot arról, hogy az Európai Unió minden tőle telhetőt megtesz az erdőtüzek elleni harc támogatására.