Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemzetközi embercsempész bandát leplezett le a szlovák rendőrség

2005.08.31. 23:52
A szlovák rendőrség a napokban leplezett le egy 18 fős embercsempész bandát, akiknek tagjai Dunaszerdahelyen és környékén végezték tevékenységüket - értesült a HavariaPress.

A bűnözői hálózat tagjai indiai, pakisztáni és bangladesi menekülteket csempésztek Magyarországról Szlovákiába, majd innét az EU nyugati államaiba, elsösorban Ausztriába majd Észak-Olaszországba. 2004 áprilisától legalább 150 embert csempésztek át a határokon, ezért fejenként 500 és 1000 dollár közötti összeget kértek cserébe a menekültektől. A csempészbandát egy indiai férfi vezette, 12 szlovák, két pakisztáni, egy bangladesi, egy koszovói és egy volt jugoszláv állampolgár dolgozott a csoportban, valamint két huszonéves nő is segítette a bandát. Az embercsempészéskor elsősorban a taxiszolgálatokat, személyautókat és kisteherautókat, valamint speciálisan átalakított csónakokat használtak.

A szlovák rendőrség Vladimír Palko belügyminiszter szerint ez év január 27-én kezdett nyomozni a dunaszerdahelyi csoport után. Együttműködtek a banda leleplezésénél az osztrák és a brit rendőrséggel is, így az összehangolt akcióban összesen 135 rendőr vett részt. Az embercsempészek közül kilencen vannak vizsgálati fogságban, egy ember ellen már eljárás indult, a többiek szabadlábon védekeznek. A banda utolsó három tagját augusztus 30-án fogták el a hatóságok.