Tovább közelít Japán partjai felé a Nabi tájfun

MTI
2005.09.04. 01:06
Tovább közelít Japán partjai felé a roppant erejű Nabi tájfun, s bár hevessége szombaton némileg csökkent, a szakemberek attól tartanak, hogy a hét elejére ismét megerősödik.

A Nabi (koreai nyelven"pillangó") tájfunt a japán országos meteorológiai szolgálat szakemberei pénteken az ötös kategóriába sorolták, ugyanúgy, mint a Katrina hurrikánt, amely szörnyű pusztítást végzett a héten az Egyesült Államok három déli államában.

A szombati mérések szerint az óránként 15 kilométeres sebességgel haladó forgószél ereje a 300 kilométer átmérőjű tölcsér központjában 180 kilométerről némileg csökkent, így visszaminősítették a négyes kategóriába, de nagy valószínűséggel ismét erőt gyűjt, s úgy zúdul a japán partokra.

A Nabi szombat délben mintegy 1700 kilométerre délre volt Tokiótól. A tájfun északkeleti irányba tart, s a számítógépes elemzés szerint vasárnap vagy hétfő reggel éri el az ország legdélebbi szigetét, Okinavát. Ha itt nem változtat irányt - ami gyakran előfordul - és nem fordul a Koreai-félsziget irányába, akkor kedden eléri Kjúsút és Sikokut.