Visszakerültek az Úszó Hírességek Csarnokába az ellopott olimpiai ereklyék

MTI
2005.09.10. 09:45
Visszakerültek a floridai Fort Lauderdale-ben működő Úszó Hírességek Csarnokába azok az olimpiai ereklyék, amelyeket tavaly lopott el egy alkalmazott.

A rendőrség december 15-én talált rá a sportrelikviákra, köztük a legendás Johnny Weismüller - a későbbi Tarzan-filmek főszereplője - és Mark Spitz ötkarikás aranyérmeire.

A több mint 500 ezer dollár értékű gyűjteményt a múzeum egyik alkalmazottja, Paul Nichols Christow dézsmálta, alkalmanként egy-egy trófeát csempészve ki a termekből. Az intézmény illetékesei december elején csak azért figyeltek fel a bűntényre, mert egy férfi, aki az eBay internetes árverésén 17 ezer dollárt fizetett volna ötven éremért, köztük Weissmüller aranyáért, felhívta őket, az után tudakozódva, miért adják el őket.

A tolvaj, akit néhány hónappal korábban vettek fel a múzeumba, hamis néven, magát ügyvédnek feltüntetve próbálta eladni a zsákmányt egy áruháznak, arra hivatkozva, hogy az érmek egy általa képviselt, inkognitóját megőrizni kívánó család örökségét képezik, és értékesítésükkel őt bízták meg. Az áruház bizományos árusításra vette át az olimpiai medáliákat és az eBay révén kínálta fel őket eladásra.