Tizennégy halottja van Kínában a Khanun tájfunnak

MTI
2005.09.12. 11:20

Legkevesebb 14 ember vesztette életét, további nyolc pedig eltűnt a Khanun tájfunban, amely hétfőn második napja folytatta pusztítását Kínában - közölte a hivatalos Új Kína hírügynökség. A Khanun, amelynek útjából egymilliónál több embert menekítettek ki, a tizenötödik a Kínát idén elérő tájfunok sorában. A polgári ügyek minisztériumának jelentése szerint a természeti csapás eddig hétezer épületet rombolt le.

A hatóságok csak Csöcsiang (Zhejiang) tartományban több mint egymillió embert költöztettek ki lakhelyéről, míg Sanghaj (Shanghai) városában 160 ezer embert vittek biztonságosabb helyre. A nagy erejű vihar - amely egy thaiföldi gyümölcsről kapta nevét - vasárnap Tajcsou (Taizhou) várost érte el, majd továbbhaladt özönvízszerű esőkkel és szélviharral Csinhua (Jinhua), Saohszing (Shaoxing), Hangcsou (Hangzhou) Csiahszing (Jiaxing) és Hucsou (Huzhou) városok felé. Több mint 35 ezer hajót is visszarendeltek a kikötőkbe a természeti csapás miatt.

Az érintett Csöcsiang tartományon alig néhány napja vonult át a Talim tájfun, amelynek Kína középső és délkeleti területein a legfrissebb adatok szerint 124 halálos áldozata volt, és nyomában további 31 ember tűnt el.