Brit csapatkivonási tervek a sajtóban

MTI
2005.09.25. 12:56
Tavasszal megkezdődik a brit erők kivonása Irakból az egyik vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint. A brit kormányfő ugyanaznap közölte, hogy nem hallott ilyen tervekről, elismerte ugyanakkor, hogy nem számított ilyen heves iraki ellenállásra sem. A legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap, a The Observer magas rangú kormányforrásokat idézve azt írta, hogy az Egyesült Államokkal közösen kidolgozott, részletes és a jövő hónapban az iraki parlamentben hivatalosan is ismertetendő tervek alapján májusban megindul az Irakban állomásozó brit kontingens kivonása. Nagy-Britannia jelenleg hozzávetőleg 9 ezer katonát tart Irakban; a brit megszállási övezet az ország déli része, bászrai központtal.

A múlt héten súlyos incidens vetett árnyékot a brit-iraki diplomáciai kapcsolatokra, miután a brit hadsereg elit SAS kommandójának két, titkos bevetésen lévő, álruhás tagját a bászrai rendőrség fegyveres összecsapás után őrizetbe vette, és átadta helyi síita milicistáknak, akik nem megerősített brit lapértesülések szerint ki akarták őket végezni. A síita fegyveresek fogságából az SAS egy alakulata katonai akcióval szabadította ki a két katonát; ezután a bászrai tartományi kormányzó bejelentette, hogy megszakítja az együttműködést a brit hatóságokkal, egy helyi bíróság pedig letartóztatási parancsot adott ki a két kiszabadított katona ellen. A The Sunday Times szerint a két SAS-kommandós a hírhedt brit katonai alakulat "titkos hadműveletében" vett részt, amelynek célja az Irán által iraki lázadóknak átadott, nagy hatóerejű robbanószerkezetek becsempészésének megakadályozása. A lap forrásai szerint Iránból olyan, a brit erők ellen már be is vetett pokolgépek érkeznek Irakba, amelyek alkalmasak harci járművek páncélzatának átütésére. Irán hasonló szerkezetekkel látta el a Hezbollah libanoni iszlám milíciát - írta a The Sunday Times.

Tony Blair brit kormányfő a The Observerben közölt csapatkivonási tervekről a BBC televíziónak vasárnap azt mondta, hogy erről nem hallott. Hozzátette: a kivonulás határideje az, "amikor a feladatot elvégeztük". Blair, aki a Munkáspárt hétfőn kezdődő brightoni éves kongresszusának helyszínén nyilatkozott, elismerte ugyanakkor: nem számított arra, hogy a "Közel-Kelet minden elképzelhető eleme ... ilyen ádáz elszántsággal tesz meg minden tőle telhetőt" az iraki politikai folyamat szétzilálásáért. A miniszterelnök - arra a kérdésre, hogy a brit kormány hajlandó-e elnézést kérni a bászrai incidensért - azt mondta: ilyen kérés nem érkezett az iraki kormánytól. Blair kizárta azt is, hogy a brit kormány eleget tegyen a két SAS-katona ellen kiadott iraki letartóztatási parancsnak.