Menetre kész az űrturista rakétája

MTI
2005.09.29. 12:17

Az indítóállásra helyezték a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőterén azt a Szojuz-hordozórakétát és az azonos nevű űrhajót, amely október elsején, szombaton három kozmonautával, köztük egy amerikai űrturistával a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indul. Gregory Olsen amerikai tudós húszmillió dollárt fizetett azért, hogy ő legyen az űrállomás harmadik, amatőr vendége. Két útitársa, William McArthur amerikai és Valerij Tokarjev orosz kozmonauta azzal a céllal utazik az ISS-re, hogy felváltsa az űrállomáson dolgozó nemzetközi személyzetet. Az orosz Szergej Krikaljov, valamint az amerikai John Phillips, aki idén áprilisa óta tartózkodik a világűrben, október 11-én tér vissza a Földre, Olsennel, a harmadik utassal együtt.

Bajkonurban ma hajnalban láttak hozzá a mérnökök ahhoz, hogy vasúton az indítópadhoz szállítsák a 30 tonnás, 50 méter hosszú Szojuz hordozórakétát. A közel két órai vontatást követően függőleges állásba helyezték az űreszközt, majd ellenőrizték annak elektromos és mechanikai rendszereit. A rakétát pénteken töltik fel üzemanyaggal.

Az orosz űrügynökség (Roszaviakozmosz) 2001 áprilisában küldte fel az ISS-re az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében. Őt szinte napra pontosan egy évvel később, 2002 áprilisában Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követte.