Megkezdődött az Egészség hídja összefogás program

MTI
2005.10.02. 18:42
Megtelt a Magyar Tudományos Akadémia felolvasó terme október 2-án, ahol délután 3 órakor kötetlen beszélgetésen vettek részt többek között Dobrev Klára fővédnök, Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete, valamint támogatók és a sajtó munkatársai.

Körtvélyes Éva, a program főkoordinátora a fogadáson hangsúlyozta: Magyarországon ez az első olyan kezdeményezés, amelyben a civil, a kormányzati és a vállalati szféra összefog egy közös ügy érdekében. A Magyar Posta Rt. egyik munkatársa a jelenlévőknek bemutatta az szeptember 29-én kiadott bélyeget, amelynek megvásárlásával bélyegenként 50 forint a magyar rákkutatást szolgálja.

A bélyeg eredetileg amerikai kezdeményezés: Bodai Balázs magyar származású kutató indította. Ő is részt vett az október 2-i fogadáson és elmondta: Amerikában hét év alatt 40 millió dollár gyűlt össze a rákkutatásra az eladott bélyegekből.

A fogadás résztvevői délután négy órakor átvonultak a Magyar Tudományos Akadémia dísztermébe, ahol Dobrev Klára nyitotta meg a szakmai előadásokat. Beszédében elmondta: ez az este arról szól, hogy szimbolikus lépéseket teszünk a Lánchídon a mellrák ellen azért, hogy felhívjunk mindenkit, tegyen konkrét lépéseket a maga egészségéért.

A szimpózium körülbelül hat óráig tart, majd a résztvevők levonulnak a Magyar Tudományos Akadémia elé, és a tervek szerint fél hét után pár perccel az Egészség hídja összefogás szervezői és a támogatók a nagyközönséggel együtt átvonulnak a rózsaszínűre világított hídon. A programot show-műsor zárja.