Tudatlansággal vádolja a briteket a magyarokon is csodálkozó Fülöp

MTI
2005.10.20. 21:57
Újra belszólt a 84 éves Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet angol királynő férje: a Daily Mail című lap csütörtöki beszámolója szerint egy általa alapított szervezet fennállásának 50. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen azt találta mondani, hogy a fiatalok manapság éppen olyan "tanulatlanok", mint ötven évvel ezelőtt voltak.

A Nemzeti Diákszövetség (NUS) elnevezésű szervezet szóvivője felszólította a herceget, hogy kérjen bocsánatot. A NUS alelnöke, Julian Nichols kijelentette: "A fiatalok minden másnak mondhatók, csak tanulatlanoknak nem. Szüntelenül törekednek tudásuk elmélyítésére. Az edinburghi herceg megjegyzése sértő". Fülöp herceg tavaly "közlekedési kockázatnak" nevezett egy kerekes székhez kötött asszonyt. Pekingben arra figyelmeztetett brit diákokat, hogy "ferdeszeművé válhatnak, ha sokáig ott maradnak".

Magyarországon Fülöp herceg a nyilvánosság előtt elcsodálkozott azon, hogy sok a "sörhas". Helmut Kohl német szövetségi kancellárt birodalmi kancellárként köszöntötte. Egy londoni hindu templomban tett látogatásakor megkérdezte a papoktól, hogy a lázadó tamil tigrisek közé tartoznak-e. Ausztráliában pedig azt tudakolta a bennszülöttektől, hogy "még mindig lándzsákat hajigálnak-e egymásra"?