Hamis bombariadó Varsóban

MTI
2005.10.20. 23:50

Rendkívüli hozzáértéssel állították össze készítőik azt a 13 pokolgéputánzatot, amelyet Varsó 11 pontján helyeztek el, kisebbfajta pánikot és közlekedési káoszt idézve elő csütörtökön a lengyel fővárosban. Csütörtök reggel Varsót jelentős részben megbénították a pokolgépekről érkező bejelentések, amelyeket a rendőrség fél nyolc tájban kapott aggódó lakosoktól. A város fontos csomópontjain, egyebek között buszmegállókban, a járókelők gyanús csomagokra lettek figyelmesek, tűzoltók, rendőrségi tűzszerészek jelentek meg nyomkereső kutyákkal. A riadó hamisnak bizonyult.

Ryszard Kalisz belügyminiszter déltájban tartott sajtótájékoztatóján elmondta - az onet.pl lengyel internetes hírportál közlése szerint -, hogy előző nap hasonló riadók voltak a tengermelléki hármas városban, Gdanskban, Sopotban és Gdyniában, és a rendőrség ott is pokolgéputánzatokat talált. Az utánzatok elhelyezésével gyanúsított személyt előállították. A varsói és tengermelléki események között a rendőrség egyelőre nem lát összefüggést. A lengyel hatóságok 100 ezer zloty (6,4 millió forint) jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A belügyminiszter figyelmeztetett, hogy az ilyen cselekmény 8 évig terjedő börtönnel büntethető. A rendőrség délutánig tízegynéhány személyt hallgatott ki, de senkit sem vett őrizetbe.

Vizsgálat indult azzal az e-maillel kapcsolatban is, amelyet több tömegtájékoztatási eszköznek küldött el csütörtökön egy állítólagos homoszexuális szervezet, amely nem ért egyet Lech Kaczynski varsói főpolgármester, elnökjelölt melegekkel szemben folytatott politikájával. Az üzenet szerzői, a Gay Power Brigádok elnevezésű szervezet emlékeztetett arra, hogy Kaczynski betiltotta a varsói melegfelvonulást, az úgynevezett "egyenlőség parádéját". Közölték, hogy a lengyel társadalom nagyobb része által irányukban megnyilvánuló ellenszenv miatt a főváros 15 pontján pokolgépeket helyeztek el. A homoszexuálisok jogait védelmező szervezetek elítélték a varsói káoszt eredményező akciót.