Újabb nagy erejű földrengés Törökországban

MTI
2005.10.21. 06:49
Nagy erejű földrengés rázta meg péntekre virradóra a Törökország nyugati részén fekvő Izmirt, a földmozgás miatt pánik tört ki, egy ember meghalt, tizenöten megsérültek - közölte Izmir kormányzója. A Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés röviddel éjfél előtt történt, epicentruma az Égei-tengerben volt az Izmirtől 40 kilométernyire délre fekvő Seferihisar város magasságában - közölte internetes honlapján az isztanbuli székhelyű Kandilli szeizmológiai megfigyelő állomás. Az athéni geodinamikai intézet szerint a földrengés erőssége elérte a Richter-skála szerinti 6-os fokozatot.

Görögországból, ahol a földmozgást mindenekelőtt az Égei-tenger szigetein lehetett érezni, sem áldozatokról, sem károkról nem érkeztek jelentések egy órával a földrengés után. Izmirben egy hatvannyolc éves férfi szívroham következtében meghalt, amikor a háza lépcsőjéről futva menekült a szabadba - közölte Izmir kormányzójának szóvivője. Korábban Ogüz Kagan Koksal kormányzó a CNN-Turc televíziónak nyilatkozva az mondta, hogy Izmirben tizenöt embert szállítottak kórházba, akik a földrengés miatti pánikban az erkélyről vagy az ablakból ugrottak le, illetve szívrohamot kaptak.

Hivatalos adatok szerint a földrengés nem okozott jelentős anyagi károkat. Az iskolák ennek ellenére pénteken zárva tartanak a városban és Izmir tartományban. Helyi médiajelentések szerint Izmir és a közeli városok lakói a földmozgás után úgy döntöttek, az utcán töltik az éjszakát. Izmir térségét hétfőn három nagy erejű földrengés rázta meg, amelyek következtében mintegy harmincan sérültek meg.