Berlusconit támadta Adriano Celentano showműsora

MTI
2005.10.24. 08:33

Politikai vihart kavart Adriano Celentano énekes sztár és tévészemélyiség új szatírikus showműsora, a Rockpolitik, amelyet az elmúlt héten időnként több mint 14 millió néző - a teljes nézőtábornak csaknem a fele - követett Itáliában.

Az ellenzékhez közel álló La Repubblica azzal kommentálta a fél évvel a következő választások előtt indult és Silvio Berlusconi miniszterelnököt élesen támadó műsort, hogy "Olaszország egy estére szabad országnak tűnt, hála Celentanónak".

A kormányfő viszont vasárnap közleményt adott ki, amelyben azt hangoztatta, hogy a show csupán része egy kormányellenes kommunikációnak, amely 2001 óta tart.

A műsorban újra sugározták azt a sajtóértekezletet, amelyen 2002 áprilisában Berlusconi - követelte Michele Santoro, valamint egy másik híres tévészemélyiség, Enzo Biagi, továbbá Daniele Luttazzi humorista eltávolítását a köztelevízióból, mert szerinte "bűnös módon használták" a képernyőt. A "szófiai diktátumot" követően a három személyiségnek felmondott a Rai.

Celentano utalt a Berlusconi elleni bírósági perekre és a kormánypártnak azokkal kapcsolatban tulajdonított szerepre is. Átadatta magának a Forza Italia kormánypárt tagsági könyvét, s a következő örvendező kommentárt fűzte hozzá: "Ez 20 százalékkal csökkenti a büntetést minden olasz bíróságon".