'Feltámadás' hatvan évvel a háború után

MTI
2005.10.27. 16:35

Hatvankét évvel a nagy világégés után "támadt" fel egy orosz háborús veterán, akinek most sikerült bírósági úton bebizonyítania, hogy él.

A sztavropoli illetőségű Georgij Ponomarjov szerette volna megkapni azt az kitüntetést, amely neki, mint Ukrajna hős felszabadítójának, járt volna a győzelem hatvanadik évfordulója alkalmából - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.

Legnagyobb megrökönyödésére az illetékes katonai bizottságban a 80 éves veterán azt a választ kapta, hogy a kitüntetés tulajdonképpen jár, amennyiben a férfi bebizonyítja, hogy életben van. Mint kiderült, az akták szerint Georgij Ponomarjov 1943-ban hősi halált halt a Dnyepropetrovszkij terület felszabadításáért vívott harcokban.

Ponomarjov a harcokban légnyomást kapott és bajtársai egy közös sírba temették. Kis idő multán a halottnak hitt férfi magához tért és kimászott a sírból, ám neve egészen mostanáig az elesettek listáján szerepelt.

A bíróság, megismerkedve a veterán irataival és a sorsát taglaló újságcikkekkel, 62 év után jogilag feltámasztotta a háborús hőst, aki immár megkaphatja az őt megillető kitüntetést.