Vulkánriadó Kolumbiában

MTI
2005.11.17. 13:50
Vulkánriadót és a lakosság fokozatos kitelepítését rendelték el Kolumbiának az Ecuadorral határos térségében, mivel komoly jelek utalnak arra, hogy kitöréshez készülődik a Galeares tűzhányó. Az El Tiempo című lap tudósítása szerint az Andok hegyláncaihoz tartozó 4276 méter magas Galeares tevékenysége a múlt év nyara óta fokozatosan erősödik, egymást követik a gáz és gőzkilövellések és a forró poranyagok kitörései, az úgynevezett piroklasztikus tevékenység.

A hatóságok - mivel szeizmológusok nem zárnak ki egy közeli nagy kitörést sem - 9000 ember kitelepítését rendelték el a Bogotától 860 kilométerre délkeletre fekvő zónából. Elrendelték a haszonállatok összegyűjtését és elszállítását is, elejét véve annak, hogy a kényszer-költöztetéssel az ottani vidékiek egyik napról a másikra szinte földönfutókká váljanak.

A kulumbiai vulkanológiai megfigyelő központ feljegyzései szerint legutoljára 1992-93-ban tört ki a Galeares, akkor egy tíz fős kutatócsoport lelte halált a lezúduló izzó hamu-lavinában.