Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Trópusi vihar tombol Közép-Amerikában

MTI
2005.11.19. 16:37
Legalább két emberéletet követelt a Gamma trópusi vihar szombaton Hondurasban és Belizében, a vihar a jövő héten Kuba és Florida felé veheti az irányt.

A Gamma áradásokat és földcsuszamlásokat okozott Hondurasban. Ketten meghaltak, az ország karib-tengeri partvidékéről több száz embert menekítettek el a vihar elől. Belizében pénteken röviddel felszállás után két emberrel a fedélzetén eltűnt egy kisrepülőgép, amely a Francis Ford Coppola filmrendező tulajdonában lévő Blancaneaux Lodge üdülőhelyen van bejegyezve.

A valaha feljegyzett legsűrűbb hurrikánszezon huszonnegyedik trópusi viharának ereje elérte az óránkénti 72 kilométeres sebességet. Honduras és Belize után Mexikóban is figyelmeztetést adtak ki, az előrejelzések szerint ott 1500-3800 milliméter eső várható. A miami központú amerikai nemzeti hurrikánmegfigyelő központ előrejelzése szerint a Gamma a jövő héten, hurrikánná erősödve, Kubát és Floridát fenyegetheti.

A korábbi, 1933-ban följegyzett rekord 21 hurrikán volt az atlanti-óceáni térségben. Miután kifogytak az előre megállapított 21 névből, a meteorológusok a görög ábécé betűit használják a viharok elnevezéséhez.