Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újabb halálos áldozata van a madárinfluenzának Indonéziában

MTI/Reuters
2005.11.20. 15:24
Újabb halálos áldozatot követelt a madárinfluenza Ázsiában, ezúttal Indonéziában találták meg a betegség kórokozóját egy minap elhunyt harmincöt éves férfi szervezetében.

Amint arról az indonéz egészségügyi minisztérium vasárnap szóvivője útján beszámolt, a helyi hatóságok a madárinfluenza vírusát mutatták ki a szombat este egy jakartai magánklinikán elhunyt beteg szervezetében.

A vizsgálati eredmény még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hongkongi laboratóriumának megerősítésére vár. A WHO-teszt eredménye várhatólag néhány nap múlva válik ismertté. Ha bebizonyosodik, hogy a halálesetet valóban a madárinfluenza vírusa okozta, a szombati lenne a kór nyolcadik áldozata Indonéziában.

Közben Kína két újabb pontján ütötte fel a fejét a madárinfluenza: a betegségben mintegy 3700 szárnyas pusztult el, s további hétezret vágtak le a gócok fölszámolása érdekében - jelentette az Új Kína (Xinhua) hírügynökség. A vírust a Kína középső részén fekvő Hopej (Hubei) tartományban és északon, Belső-Mongóliában mutatták ki. A kínai egészségügyi miniszter kijelentette, hogy Kína alapjában véve ellenőrzés alá vonta a kórt.

Az elmúlt hónapban Kína hat tartományában bukkantak a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 jelű törzsére. A múlt héten Pekingben bejelentették: tervbe vették több milliárd madár beoltását.