Géza
-12 °C
-4 °C

Ökölre mentek a görög szerzetesek

MTI
2005.11.24. 19:45

Ortodox keresztény szerzetesek vívtak ádáz ökölharcot egymással csütörtökön a görögországi autonóm Áthosz-hegyi ortodox keresztény kolostorköztársaságban. A - sérüléssel nem járó - verekedés a Szalonikitől 100 kilométernyire délkeletre fekvő kolostorköztársaságban található 20 rendház közül az egyiknek a makacskodása miatt tört ki.

Az ezeréves múltra visszatekintő Eszfigmenu kolostor 100 vakbuzgó szerzetese ugyanis - immár három évtizede - állhatatosan ellenzi a közeledést az ortodox egyház és a Vatikán között. A papokat a meggyőződésüktől a világ ortodox keresztény közösségének szellemi vezetője, I. Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka sem tudta eltéríteni, még azzal sem, hogy szakadároknak bélyegezte őket, és megparancsolta nekik, hogy távozzanak a rendházból. A szerzetesek dacolva a pátriárka intelmeivel - és az illetékes görög közigazgatási szerv kilakoltatást elrendelő jogerős határozatával - bevették magukat a kolostorba, s fölkészültek az ostromra.

Ennek egyik felvonása volt a csütörtöki verekedés, amelynek során munkások és más szerzetesek csákányokkal, ásókkal és feszítővasakkal próbáltak behatolni a kolostorköztársaság közigazgatási központjának irodahelyiségébe, és kipenderíteni onnan az Eszfigmenu nyolc szerzetesét.