Súlyos bányaszerencsétlenség Kínában

MTI/AFP
2005.11.28. 06:20
Az eddigi adatok szerint hatvannyolc bányász meghalt, mintegy nyolcvanan eltűntek egy északkelet-kínai szénbányában bekövetkezett sújtólégrobbanásban - jelentette hétfőn az Új Kína hivatalos hírügynökség. A szerencsétlenség Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományban, a tartományi székhelytől, Harbintól (Harbin) 300 kilométerre keletre fekvő Csitajho (Qitajhe) település Tungfeng (Dongfeng) szénbányájában történt vasárnap este. A fejtésen a sújtólégrobbanás időpontjában mintegy 220 bányász dolgozott, hétfő reggelig 70 bányászt sikerült kimenteni. A Tungfeng (Dongfeng) szénbánya a Lungmej (Longmei) állami konszern tulajdonában van.

Hejlungcsiang tartományban rövid idő alatt ez a második katasztrófa. A tízmillió lakosú Harbinban öt napon át szünetelt a vízellátás, miután a városon átfolyó Szungari (Songhua) folyóba mintegy 100 tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került azután, hogy november 13-án robbanás történt egy vegyi gyárban Csilin (Jilin) tartományban. Kínában hivatalos adatok szerint évente hatezren halnak meg bányaszerencsétlenségekben, de független becslések szerint ez a szám a húszezret is elérheti.

A balesetek és szerencsétlenségek több mint 650 milliárd jüannak (80,5 milliárd dollár) megfelelő, a hazai össztermék 6 százalékát kitevő veszteséget okoznak évente a kínai gazdaságnak - írta az Új Kína hírügynökség a közbiztonsági minisztérium egyik magas rangú illetékesére, Vang Csi-kunra (Wang Jikun) hivatkozva.