Géza
-12 °C
-4 °C

Nem jelent kimutatható veszélyt a tiszai ciánszennyezés

MTI
2005.11.28. 08:52
Kora délelőtt érheti el a Tisza magyarországi szakaszát a romániai ciánszennyezés, ám ez nem jelent veszélyt a lakosságra, a környezetre - közölte a katasztrófavédelem hétfőn reggel az MTI-vel.

A szennyezés "elhanyagolható" mértékű a 2000-es, jelentős környezeti károkkal járó esethez képest - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hozzátette: a Tisza egyik mellékfolyójába egy romániai üzemből került cián a "a szivárgás közvetlen közelében okozott némi halpusztulást", távolabb azonban nem. A vízügyi hatóságok folyamatosan figyelik a vízminőséget, ám eddig semmilyen jel nem utal arra, hogy a hazai lakosságot vagy a környezetet bármilyen veszély fenyegetné, rendkívüli lépéseket ezért mindeddig nem kellett tenni.

A román hatóságok vasárnap tájékoztatták a magyar társszerveket arról, hogy előző nap cianid tartalmú folyadék vagy zagy került a Csiszla-patakba, onnan pedig a Tiszába ömlő Viso folyóba - mondta el Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára korábban az MTI-nek.