Embercsempész bandát lepleztek le

MTI
2005.11.28. 14:08

Embercsempészettel üzletszerűen foglalkozó bűnbandát leplezett le a határőrség Győr-Moson-Sopron megyében. A hat elkövetőt a hétvégén fogták el - közölte a Győri Határőr Igazgatóság sajtószóvivője.

Ilauszkyné Pokornyi Katalin elmondta, hogy az embercsempészettel alaposan gyanúsítható öt magyar és egy szerb állampolgár ellen büntetőeljárás indult. Egy magyar gyanúsított szabadlábon védekezik, a többiek előzetes letartóztatására javaslatot tettek a nyomozószervek.

A csoport három tagját Mosonmagyaróváron, a másik hármat a Győrhöz közeli Öttevényen kapták el. Van közöttük megbízó, szállító és szervező - közölte a szóvivő. Mint mondta: a nyugatra jutásnak megkérték az árát: a megbízó személyenként 1500-2000 eurót is kaphatott, amelyből 150-300 eurót juttatott a közreműködőknek, 50 eurót pedig a szállítóknak.

Az embercsempész banda vagy a zöldhatáron keresztül szállította Bécsbe a "delikvenseket" - leginkább azokat a szerb állampolgárokat, akik jórészt legálisan utaztak Magyarországra -, vagy hamis okmányok beszerzésével segítették a csempészett személyek illegális külföldre jutását. Az embercsempész csoport felderítése és felszámolása öt hónapig tartó titkos nyomozás eredménye - tette hozzá a sajtószóvivő.