Ausztráliában gyakorlat kezdődött a madárinfluenza kivédésére

MTI
2005.11.29. 08:23

Tizenkilenc városban, ezer ember részvételével háromnapos szimulációs gyakorlat kezdődött kedden Ausztráliában annak felmérésére, hogy a kontinensnyi ország mennyire készült fel a madárinfluenza kivédésére. A műveletben brit, új zélandi megfigyelők mellett részt vesznek a Nemzetközi Állategészségügyi Szervezet képviselői is. Tony Abbot egészségügyi miniszter elmondta: a gyakorlatban azt is feltételezik, hogy emberek madárinfluenza vírussal fertőződnek meg.

Ausztráliában eddig egyetlen olyan esetet sem regisztráltak, amelyben kimutatható lett volna a madárinfluenza vírusa. Gardner Murray ausztrál fő állatorvos elmondta: csekély, de valós az a veszély, hogy a H5N1-es vírust költöző madarak hurcolják be Ausztráliába. Azok a madarak, amelyek Ázsiából Ausztráliába vonulnak csupán elenyésző mértékben fertőződtek a vírussal, ami csökkenti egy járvány kitörésének lehetőségét. A kacsák, libák és hattyúk, amelyek a madárinfluenza valószínű hordozói, általában Ázsiából nem Ausztrália felé vonulnak - tette hozzá a fő állatorvos.

A H5N1 törzs emberre veszélyes változata 2003 óta 130 embert fertőzött meg Ázsiában, s közülük 68 meghalt. Szakemberek attól tartanak, hogy a vírusnak kialakulhat olyan mutációja, amely könnyen terjed emberről emberre, s így világméretű járványt okozhat.