Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nyugdíjba megy a megvesztegetett polgármester

2005.11.30. 17:08

Vesztegetésben bűnösnek találták és börtönbüntetésre ítélték a Somogy megyei lengyeltóti polgármestert - tudta meg a HavariaPress. A megyei bíróság egy év börtönre ítélte a település első emberét, amit két év próbaidőre felfüggesztett.

A szerdai tárgyaláson elhangzott, hogy az eljárástól állítólag függetlenül, de a polgármester nyugdíjba megy. Lengyeltótiban 1998 és 2001 között sok külföldi, főként németek vettek házakat és nyaralókat. A jogszabály szerint erre a az engedélyt a közigazgatási hivatal akkor adhatja meg, ha az ingatlanvásárlás nem sérti az önkormányzat érdekeit. A külföldi vevőknek ezért el kellett menni a polgármesteri hivatalba, hogy a beleegyező nyilatkozatot megkaphassák.

A vád szerint a polgármester, csak annak adta hozzájárulását, aki cserébe adományt fizetett. Így támogatták a külföldiek a városi sport-egyesületet, illetve a helyi civil szervezeteket. Összesen nyolcszázezer forintot fizettek be az önkormányzat számlájára. Az ítélet szerint mindez - bár közcélokat szolgált -, nem volt törvényes megoldás, hanem vesztegetés. A nem jogerős ítélet ellen a polgármester ügyvédje, és az ügyész is fellebezett. Az ügyészség hosszabb szabadságvesztést és pénzmellékbüntetést kért.