Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ausztrál drogdílert végeztek ki Szingapúrban

MTI
2005.12.02. 07:33

Kábítószer-kereskedelem miatt kivégeztek pénteken Szingapúrban egy ausztrál állampolgárt - közölte a szingapúri belügyminisztérium, az ausztrál közvélemény és emberjogi szervezetek elítélték a kivégzést.

A 25 éves Nguyen Tuong Van vietnami származású ausztrál állampolgárt 2002 decemberében ítélték halálra 400 gramm heroin Szingapúrba csempészéséért, ahol 15 grammnál nagyobb mennyiségű kábítószer birtoklásáért halálbüntetés szabható ki. Szingapúr valamennyi kegyelmi kérvényt elutasított, beleértve John Howard ausztrál kormányfőét is.

Nguyen Tuong Vant helyi idő szerint röviddel hajnal előtt akasztották fel. Melbourne-ben, ahol élt, a kivégzés időpontjában a Szent Ignác templom harangja huszonötször kondult meg. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kegyetlen büntetésnek nevezte a kivégzést. A szervezet adatai szerint az ázsiai városállamban a legmagasabb a világon a lakosság számához viszonyítva a kivégzések száma. A 4,2 millió lakosú Szingapúrban mintegy 420 kivégzést hajtottak végre 1991 és 2004 között.