Víz alatt áll a Szent Márk tér Velencében

MTI
2005.12.03. 17:28
Heves esőzés és havazás várható Olaszország északi és középső részében - figyelmeztetett szombaton az olasz polgári védelem.

Ezekben a körzetekben fennáll a hóátfúvások veszélye az utakon, illetve annak, hogy a folyók kilépnek medrükből. Különösen súlyos a helyzet az olasz főváros, Róma környékén, ahol ötven éve nem tapasztalt magasságba emelkedett a Tevere vízszintje, s már-már áradással fenyeget a folyó a napok óta tartó heves esőzések következtében.

Az utóbbi 24 óra esőzése miatt víz alá került Velence központjának egy része, a Szent Márk teret több mint húsz centiméteres víz borította. Szombat délre a tengerszint felett 132 centiméter magasságra emelkedett a víz szintje, de a 2002 novemberében regisztrált 147 centiméteres rekordot nem éri el, már huszonnégy órán belül visszaesik 105 centiméterre.

Szombatra virradó éjszaka Olaszország alpesi hegyvidéki részein több autóúton akadozott a forgalom a hóátfúvások miatt. Torino és Savona között több kilométeres forgalmi dugó keletkezett, lezárták az Olaszországot Franciaországgal összekötő, a Fréjus alagúton átvezető autópályát. Fennakadások voltak a teherszállításban a Mont Blanc közelében lévő alagútnál is. Az ország északkeleti részében, Trentino-Alto Adige körzetben, az Ausztriával határos részen a hegyekben várhatóan mínusz 19 Celsius-fokra süllyed a hőmérséklet.