Több mint 3 millió új HIV-fertőzött Afrikában

MTI
2005.12.04. 23:11
Kereken 3,2 millió ember fertőződött meg a HIV-vírus által ebben az évben Afrikában az ENSZ adatai szerint, jelentette ki vasárnap este a nigériai fővárosban, Abujában kezdődött nemzetközi konferencián Peter Piot, a világszervezet AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) vezetője.

Megnyitó beszédében Peter Piot hangsúlyozta, hogy ez a szám minden korábbi, hasonlóan szomorú rekordot felülmúl. Rámutatott arra is, hogy a vírus által megfertőzöttek fele fiatal. Ezáltal - mint figyelmeztetett - Afrika eddig példa nélküli AIDS-válság előtt áll. A világszervezett illetékes képviselője ezzel összefüggésben haladéktalan intézkedéseket sürgetett a járvány továbbterjedésének megakadályozására, illetve a betegség kezelésére.

Az ENSZ-program vezetője beszédében vázolta, hogy a fertőzés mindenekelőtt a kontinens déli részét sújtja. Szavai szerint a világ mintegy 40 millió HIV-fertőzöttjének a kétharmada Afrika déli részén él.

A december 9-ig tartó konferencián orvosok, illetve tudósok, HIV és AIDS-aktivisták, továbbá politikai vezetők vesznek részt, hogy kicseréljék nézeteiket a betegség terjedésével, illetve kezelésével kapcsolatban, s új stratégiát dolgozzanak ki a járvány leküzdésére.