Kisollóval lazítanak Amerikában

MTI
2005.12.04. 23:51
Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (TSA) december 22-től már nem kobozza el az utasok kézipoggyászából a kisollókat, illetve csavarhúzókat és más kisebb szerszámokat, amit a The Washington Post külön üdvözöl vasárnapi számának szerkesztőségi kommentárjában.

A TSA indoklása szerint az amerikai repülőtereken az ellenőrök túl sok energiát fordítanak az utasok körömvágó ollóira - csak az idén 3 millió apró éles tárgyat koboztak el tőlük - ugyanakkor nem töltenek elég időt a házi gyártású bombák, robbanóanyagok és más halálos fenyegetést jelentő szerkezetek megtalálására.

A TSA tájékoztatása szerint az utasok ezentúl a kézipoggyászukba is csomagolhatnak legfeljebb 10 centiméter hosszú ollót, valamint olyan csavarhúzót, csavarkulcsot, fogót, egyéb szerszámot, amelynek a hossza nem haladja meg a 18 centimétert. A kartonvágó továbbra is a tiltott tárgyak közé tartozik.

A légi utaskísérők érdekvédelmi szervezetének a szóvivője a változtatást helytelenítve úgy fogalmazott, hogy ha "fegyvereket" engednek a fedélzetre vinni, a pilóták ugyan biztonságban le tudják tenni a gépet, az utastérben azonban vér fog folyni.