Többezer szárnyast pusztítottak el a Krímben

MTI
2005.12.05. 12:08

Nyekraszovka, Leninszkij Zavet, Jemeljanovka, Puski és Izobiljnoje falvak köré három kilométeres vesztegzárat vontak - katonák bevetésével - a fertőzés terjedésének megakadályozására, a portákat és a baromfiudvarokat fertőtlenítik, a szárnyasokat begyűjtik és elégetik, kártalanítva a haszonállatok tulajdonosait, amire központilag biztosított, ötmillió dolláros keretet használhatnak fel.

Emberek nem betegedtek meg az Ukrajnához tartozó Krímben, de a hatóságok minden eshetőségre készen kórházi helyeket is elkülöníttek, továbbá a Krímen kívül is fokozott óvatosságra intették a lakosságot. A madárinfluenza első gócai már októberben megjelentek a Krímben, de ezt a helyi és központi hatóságok hosszú hetekig titkolták. A fertőzési gócok a Krím északkeleti részén, a Szivas-öbölnél találhatóak, ez a terület a vándormadarak vonulásának hagyományos pihenőhelye évszázadok óta.

A Krímben elhullott szárnyasok tetemeiben kijevi és donyecki laboratóriumok is azonosították a madárinfluenza H5-ös típusát. Azt, hogy az emberre veszélyes H5N1 törzsről van-e szó, majd brit és olasz szakértők fogják megállapítani 7-10 napon belül azokból a mintákból, amelyeket Ukrajnából még szombaton továbbítottak hozzájuk.