Auguszta
-3 °C
2 °C

Kitört a Manaro tűzhányó Vanuatun

MTI
2005.12.08. 20:08

Kitört csütörtökön a Manaro tűzhányó a dél-csendes-óceáni szigetország, Vanuatu tízezer lakosú Ambae szigetén. A veszélyeztetett körzet lakosságát - mintegy ötezer embert - már néhány nappal korábban kitelepítették. Csak a tűzhányó tövéből költöztették el a lakosokat, de a biztonság kedvéért nagy hajók horgonyoztak csütörtökön a sziget egyetlen kikötőjében, hogy mindenkit elszállítsanak, ha a sziget egész területe lakhatatlanná válnék egy időre a vulkánkitörés nyomán. Vanuatu fővárosában, Port Vilában orvosi csapat áll készenlétben, hogy vészhelyzetben azonnal Ambae szigetére repüljön.

Mérges gázok törtek elő a kráter mélyéből, és emelkedtek háromezer méteres magasságig, majd valóságos hamueső hullott az egész szigetre. A vulkán kráterében kéken csillogó Vui tó barna masszává változott. A csütörtöki kitörés viszonylag kismértékű volt, de helyi vulkanológusok szerint a Manaro a világ egyik legveszélyesebb vulkánja, ezért helyénvaló a legnagyobb óvatosság.

A 12 ezer négyzetkilométer területű, 200 ezer lakosú Vanuatu a Csendes-óceán délnyugati részén, Ausztráliától 1800 kilométernyire, a Fidzsi- és a Salamon-szigetek, illetve Új-Kaledónia között helyezkedik el. 800 kilométer hosszan szétszórt szigetekből áll, 12 nagyobb és 70 kisebb sziget alkotja.