Tiltakozás az Erich Honecker-tusfürdő ellen

2005.12.09. 07:11

Befürödtek az "NDK: Erich luxus-tusfürdője" elnevezésű kozmetikai készítmény forgalmazói: alig dobták piacra az új terméket, máris özönlenek a tiltakozások.

Erich Honecker a néhai Német Demokratikus Köztársaság vezetője volt, és a Németország keleti részén létrehozott kommunista állam iránti nosztalgia - ahogy a németek emlegetik: Ostalgia (az Ost Keletet jelent) - jegyében tűnt fel a boltokban a 'DDR Erich's Luxus Duschbad' nevű produktum.

A nagyobb korhűség érdekében a csomagoláson sarló és kalapács látható. A Honecker-tusfürdő ötlete ellen sok közéleti személyiség emelte fel a szavát. A Bild című német lapnak nyilatkozva Hubertus Knabe, az Stasi Memorial nevű, az egykori titkosszolgálat áldozatainak emlékét ápoló szervezet vezetője "igen rossz ízű" dolognak nevezte, mivel "sérti az NSZEP (a kommunista párt) áldozatainak érzékenységét".

Wolfgang Kockrow, akit meghurcoltak a pártállamban, "elviselhetetlennek" nevezte, hogy ily módon akarnak "tisztára mosni egy bűnös rendszert". A sztálinizmus áldozatainak szövetsége - egyelőre meg nem határozott helyre és időpontra - tiltakozó tüntetést helyezett kilátásba.