Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Eloltották az égő tartályok felét a brit olajtárolóban

MTI
2005.12.12. 14:54

Hétfő délután is nagy intenzitással égett még a dél-angliai Hertfordshire grófságban előző reggel felrobbant olajtároló telep, amelynek kigyulladása szakértők szerint az európai ipar eddigi történetének egyik legsúlyosabb szerencsétlensége; a tűzoltóknak azonban sikerült eloltaniuk az égő tartályok felét, vagyis a húsz közül már 'csak' tíz tároló lángol.

Angliában több helyen pánikszerű üzemanyag-felvásárlás kezdődött, jóllehet a hatóságok közölték, hogy a tűzvész nem okoz jelentősebb ellátási kiesést. Hétfő hajnaltól 150 tűzoltó küzdött egymást váltó műszakokban a 30-40 méter magasra felcsapó lángokkal, amelyek sűrű olajfüsttel borították be Délkelet-Anglia jelentős részét.

A Hemel Hempstead mellett, Londontól északra működő Buncefield olajtároló telephez a tűzoltók nagy teljesítményű vízpumpákat és 250 ezer liter különleges oltóhab-koncentrátumot szállítottak. Az oltást késleltette, hogy előzetes szakértői vélemények szerint ekkora mennyiségű tömény oltóhab esetleg károsíthatja a környék természetes ivóvíz-készletét, de a szakértők végül arra a következtetésre jutottak, hogy a tűzvész sűrű, savas olajfüstje még nagyobb környezeti károkat okozhat.