A jemeni emberrablók elengedték osztrák túszaikat

MTI
2005.12.24. 09:36
Elengedték osztrák túszaikat Jemenben szombaton az emberrablók, akik azért ejtettek túszokat, hogy a kormányra nyomást gyakorolva elérjék három társuk szabadulását a börtönből - közölték jemeni tisztviselők.

Az 52 esztendős Peter Sturz és a 31 éves Barbara Meisterhofer jó egészségnek örvend, jelenleg egy hegyvidéki szállodában tartózkodik Marib tartományban, ahol szerdán rabolták el őket az Abidah törzs tagjai.

Ez utóbbiak azért ejtettek túszokat, hogy elérjék három társuk szabadulását, aki megpróbált Irak menni és az amerikai erők ellen harcba szállni. Azt nem lehet tudni, hogy kapcsolatban álltak-e az al-Kaida terrorszervezettel.

Egyes értesülések szerint az osztrákok szabadon engedésében az játszott közre, hogy a közvetítők, köztük a törzs vénei meggyőzték a túszejtőket, hogy a kormány foglalkozik követelésükkel.

Jemenben viszonylag gyakran előfordul, hogy helyi törzsek fegyveresei külföldieket rabolnak el váltságdíj reményében, vagy bebörtönzött családtagjaik szabadon bocsátását akarják ily módon kierőszakolni. A túszok többsége általában sértetlenül kiszabadul. A 90-es évek végén egyszer fordult elő, hogy az emberrablók és a biztonsági erők közötti tűzharcban külföldi túszok is meghaltak.

Legutóbb novemberben raboltak el két svájcit Jemenben, akik hamarosan visszanyerték szabadságukat, miután a hatóságok szabadon engedték az emberrablók által megnevezett bebörtönzöttet.