Engedéllyel lehet tűzijátékozni szilveszterkor

MTI
2005.12.26. 13:30

A petárdák kivételével kis tűzijáték termékek szabadon felhasználhatók december 28-a és 31-e között - közölte Dobson Tibor, a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Nagykorúak a kis tűzijáték termékeket engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen három kilogramm bruttó tömegig tárolhatják és a használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják - áll a szóvivő közleményében.

A tájékoztatás szerint a kis tűzijátékok az MSZ EN 14035/2004 számú szabvány szerint a második pirotechnikai osztályba tartoznak. A szabványsorozat szerint be nem sorolható pirotechnikai termékek közül pedig azok tartoznak ide, amelyek csekély mértékű veszélyt jelentenek, és amelyeket elkerített területen, kültéri használatra szántak.

Dobson Tibor ismertetése szerint pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, el nem zárt termékeket felügyelet nélkül hagyni tilos, a lakásban kiskorúaktól el kell zárni azokat, tetőtérben, alagsorban és pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad.